O nama

ŠRD "RAK" Rakitje

Na inicijativu nekoliko športskih ribolovaca Rakitja (Zlatka Novačića, Ivana Vrčković i Ivana Mihina) dana 05.06.1993. godine u prostorijama MZ RAKITJE održana je osnivačka skupština na kojoj je bilo nazočno 79 ribičkih entuzijasta i prijatelja prirode.

 
Na skupštini je izabran inicijativni odbor od 20 članova koji je imao zadatak provesti organizaciju osnutka Društva u registar pod imenom ŠRD "RAK" RAKITJE. Paralelno s tim započela je izgradnja RIBIČKOG DOMA uz veliki doprinos i zalaganje tadašnjeg predsjednika Slavka Palameta.
 
U izgradnji Ribičkog doma sudjelovalo je materijalno ili vlastitim radom 127 građana i 18 poduzeća. Dana 01.01.1994. godine Društvo je počelo sa radom već u izgrađenom Ribičkom domu.

ŠRD "RAK" imalo je 1642 članova-ribolovaca, a na kraju 2000. godine broji 814 članova. 
 
Društvo gospodari sa 250 hektara vodenih površina jezera u Rakitju. 
Svake godine organizira se poribljavanje jezera i kod toga je važno spomenuti podatak da Društvo sa minimalno 60% prikupljenih sredstava od članarina izdvaja u fond za kupnju riba. 
 
2001. godine uveden je novi način ribolova na jezeru "Juš" koji se nalazi u neposrednoj blizini Ribičkog doma, pod svjetskim nazivom "Catch And Release", tj. Ulovi i pusti. time je naše Društvo primjenilo europske i svjetske propise športskog ribolova na nivou naše Države. 
 
ŠRD "RAK" ostvaruje uspješne rezultate u natjecateljskim disciplinama ribolova i to u više kategorija. 
 
Trenutno ima seniorsku i juniorsku, te ekipu kadeta i kadetkinja. 
 
Društvo organizira mnogobrojna natjecanja na svojim vodama kao i školu malih ribolovaca u prirodi, predavanja na temu športskog ribolova i zaštitu okoline. 
 
Članovi "RAK-a" ulažu maksimalne napore u zaštitu, čuvanja i uređenja obale i voda jezera, što smatraju najvažnijim zadacima u budućem razdoblju, jer se samo takvim načinom rada može sačuvati prirodna  ljepota.